Múlt héten egyszerű nyúlpaprikást és borsikafüves combot készítettem, ezen a héten viszont szerettem volna valami más kezdeni a nyúllal, tehát új recept után néztem… illetve hát új receptet próbáltam kitalálni. Akadt segítségem: Vásárhelyi Lajos ajánlott egy fehérboros-tejfölös-kismustáros-póréhagymás pácot, és emlegetett tárkonyos nyulat, úgyhogy ezen a vonalon indultam el.
Válogattam a boltban, összeszedtem mindent, ami kellhet, aztán leültem kitalálni, mit és mivel keverjek össze. Mivel majdnem két és fél kilós volt a nyúl, úgy döntöttem, két ebédet csinálok belőle. Bontáskor a combról és a gerincről lefejtettem egy kis húst, olyan 40 dekányit, apróra kockáztam, és ha már vettem póráhagymát (amit végül a fő ételbe nem is tettem bele), hát besózva, borsozva olajos-póréhagymás pácba tettem egy napra. Másnap ahogy volt kisütöttem: kis pirítás után lefedtem, majd pár perc elteltével emeltem a lángon, lettem a fedőt és gyakori kevergetés mellett hagytam, hogy elfője a levét, amit eresztett.
Amikor készen volt, kivettem egy tálba, és összekevertem vietnámi citomfüves marinádkrémmel (a Culinarisban szereztem be). Kis citromlét csepegtettem rá, és megszórtam egy kevés mentával. A végeredményt igazából fehér bucival tudtam elképzelni vagy rizzsel. Enyhén csípős, sitromos savanykás, fanyar íze volt, tökéletesen ment hozzá a nyers saláta (ha már nyúl) és a paradicsom.
A nyúl másik felével komolyabb elképzeléseim voltak. Az utolsó pillanatban, péntek este a Trombitásban Oravecz Peti már majdnem rábeszélt valami másra, mint amit elterveztem, de szombat reggel kissé másnaposan úgy véltem, azt inkább meghagyom jövő hétre vagy azutánra. Mindenesetre ez alkalommal Peti lebeszélt a pepperóni használatáról, amiben a legmesszebbmenőkig igaza volt (azt hiszem, magam is rájöttem volna).
A végső recept, amit most már le is meóztam, így néz ki:
A pácléhez, amibe a nyulat feldarabolva belehelyezzük minimum egy napra:
* 4-5 dl száraz fehérbor
* pár feldarabolt fokhagymagerezd
* 1 citrom felkarikázva
* tárkony
Én két napig áztattam, majd kivettem belőle a nyulat. Olajon megdinszteltem három közepes fej, felvágott vöröshagymát, majd beletettem a nyúldarabkákat, forgattam kicsit, és pár percre lefedtem, miközben alatta kis lángon égett a tűz. Pár forgatás után felöntöttem vízzel, raktam bele sót, csipetnyi rozmaringot és még sok tárkonyt. Lefedtem és úgy is maradt több mint egy órán át. De lehet, hogy másfél is volt. A végén levettem a tűzről, behabartam (tejföl és egy kanál liszt), majd visszatettem a tűzre, amúgy még összefőni. Ekkor lehet még tetszés szerint sózni.
Tálaláskor tésztára tettem volna, ha nem tiltottam volna le magam a tésztáról, és egy pár csepp citromot még rácsepegtettem. Próbáljátok ki!
Legutóbbi hozzászólások