margit_hid250.jpgBudapesten is havazik… Borkóstolóról ballagok hazafelé (Podmaniczky Szilárddal ülénk egymás mellett – Zóóónás kollega), hajam (ami van) csutak víz. Az jár a fejemben – nem tudom miért, talán megint a hóesés, esti fények, kihalt utcák -, hogy sosem élhetjük meg a világ egészét, mindig csak kis szegletét, azt a sarkát, ahol állunk, hol sötétben, hol megvilágítva… Ez jut pár évtizedig, és ha ügyesek vagyunk, megforgatjuk a sarkokat magunk körül, néha ablakot ütünk rá, amit mások befalaznak vagy kitágítanak. De csak amolyan sarokbaállós dolog az élet…

Tök szép, ahogy esik a hó, és ragyognak a városi lámpák.

Aztán gyors verset költök a hóesésben, a Margit-híd budai oldalán ácsorogva, csak úgy magamnak – ki másnak? (Nyers vers, már-már rigmusos, ahogy toporog az ember, tessék elnézni hibáit.)

Fekete kabátok állnak a körúton sorban,
lassan eltűnnek a zuhogó hóban,
arany glóriát von föléjük az este,
mire jön a hajnal,
nem lesz senkinek,
neked-nekem,
szerelmemnek-szerelmednek teste,
hó és idő fedi.

Nem mellékesen hadd osszam meg a borkóstolás tanulságát: ha valaki eltéved Langenlios vidékére, feltétlen keresse fel a Steininger családi pincészet 25 hektáros birtokát egy pohár Gran Grü-ért, amely zöld veltelini szőlőből készül (nem mellesleg ez a legelterjedtebb Ausztriában). Ha vörösre vágyna, akkor pedig Deutshkreutz (Németlövő) környékén autózva ügyeljen, hogy a Heinrich pincészet Goldberg kékfrankosa ki ne maradjon. Mi ugyan a 2006-os évjárat utolsó palackját kóstoltuk, de nyilván a 2007-es készítésénél is ügyeltek a minőségre. Paul Lehner horitschoni birtokán is jó a kékfrankos, a 2006-os Durrau az, amit jó ízzel el lehet kortyolgatni.

Volt egy érdekes bor is, amit kóstolónak ajánlok: direkt termő (tehát nem nemesített) szőlőből készül, többek között olyanból, ami már a szervezetre is veszélyes, ilyen pl. a noah. De van benne concord, ripadella és még más is. Hivatalosan és engedéllyel Dél-Burgerlandban csinálják, egyedül a világon, az Asher pincészetben (100 hektáron Moshendorfban). Rosé-szerű, kicsit savas, fekete bogyósszőlő illatú és ezt enyhén az ízén is érezni. Uhudler néven lehet ráakadni eme borkülönlegességre. Egy palack közel hat euró.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás