A vasárnap nem csupán nyelvészeti kérdések vitájával (mondanám, hogy boncolgatásával, de nem: csupán nézőpontok és hitek csaptak egymásnak) telt el, Gergővel főzőcskéztünk is, még mindig a thai konyha szellemében. Kikukkantottunk a kaposvári piacra, de csak padlizsánt találtunk, húst nem, úgyhogy beszerző körútra indultunk, előbb az Intersparba, majd a Match-be. Hja kérem, vasárnap senki ne akarjon marhahúst venni vidéken. De azért végül sikerült, beszereztünk egy kiló marha fekete pecsenyét, előkészítettük a wokot, és az alábbi étel sült ki belőle, vagy inkább benne.
A felforrosított olajba beleszórtunk két fej cikkekre vágott hagymát és a fűszereket, úgymint kardamonmagot, citromfüvet, reszelt citromhéjat (lime-ot írt a recept), sót és borsot, illetve rákpaszta helyett, apró rákot. Kevertük, míg a hagyma üveges nem lett, és megállapítottuk, hogy remek illata van.
Második lépésként a felkockázott, besózott marhát tettük hozzá, s kevertük ezt is, míg levet nem eresztett, s az nagyjából ellepte. Ekkor hozzáadtuk a kókusztejet, egy dobozzal (400 ml), és hagytuk felforrni. Következett a kockára vágott padlizsán, amit belekevertünk, levettük a lángot, s az egészet lefedtük. 2-3 perces keverés mellett addig tartottuk a láng alatt, míg a padlizsán puhává nem párólódott. A vége előtt 6 hatalmas friss bazsalikomlevelet tépkedtem bele és összekevertem még egyszer az egészet. Lefedve állt, míg a jázminrizs el nem készült köretként.
Bevallom, a legelején a rák, a kókusztej és a marha fekete pecsenye együttese furának tűnt: a recept szerint csirkét is lehet használni. Ám a végén zseniális ízkombináció jött ki belőle, kellemesen savanykás és mégis édes. Gergő citromot csepegtetett még a maga tányérjára, én friss mentaleveleket csipkedtem pár falat mellé. (A recept a végén cukrot is írt és valami megjegyezhetetlen thai fűszert. A cukrot, Gergővel egyetértésben szándékosan kihagytuk, a másik meg nem állt rendelkezésünkre. Igazából a rákpaszta is azért maradt ki, mert a Culinarisban nem sikerült vennem, ott mondták, hogy az általuk forgalmazottat levették a behozatali engedéllyel rendelkező ételek listájáról. Viszont a rák echte olasz volt, Rómából érkezett velem együtt a hét elején.)
Könnyű elkészíteni, a fenti recept legalább hat embert jóllakat. Mi félédes tokaji furmintot bontottunk mellé.
Legutóbbi hozzászólások