Az élet nagy rejtélyeire néha teljesen jelentéktelennek tűnő szituációkban jövünk rá, lényeges összefüggések mérhetetlenül bonyolult hálózata bontakozik ki egy-egy bámulatosan tiszta pillanatban. Én például ma reggel Tamással a piacon sétálgatva jöttem rá egyre: valaki a magyar nyelv teremtésekor a zöldségek nevének nagy részébe belecsempészte az R-betűt.
Paradicsom, paprika, fehér répa, sárgarépa, retek (v.ö.: répa-retek-mogyoró), zeller, karalábé, karfiol, brokkoli, uborka, spárga, zöldborsó, articsóka, krumpli (ami még a szinonimájával is ott van: burgonya)… johohó, és a csodálatos rebarbara! Kivételt képez a hagyma, a káposzta, a saláta, a sóska-spenót és a bab. Gyanús, hogy ezek nem földi eredetű növények. Esetleg valami más húzódik meg a háttérben. A nem R-esekből négy például leginkább zöld színű…
Aki tudja, adja tovább! Vajon mennyi az esélye, hogy a magyar ábécé negyvennégy betűjéből (vagy kábé ennyi) az „r” ilyen gyakran szerepeljen zöldségnevekben. Ugye, hogy ez nem lehet természetes???
Fejtsük meg együtt a rejtélyt.
Legutóbbi hozzászólások