paprika300.jpgA történet 2009. április 20-án kezdődött, méghozzá egy lucullusi vacsorán. Ez alkalommal Trinidad és Tobago ízeit kóstoltuk meg Jham Kulvinder Singh jóvoltából. A vacsora zseniális volt, Gergővel kifényképeztünk vagy száz receptet (amiből eddig egyet próbáltunk megcsinálni) pár Trinidad és Tobago-i szakácskönyvből, meg „legyezelőlapról”. És a végén elkunyeráltunk egy-egy veszettül erős „kenyai” paprikát.

A terv az volt, hogy magról növesztek pár tövet és majd leszüretelem. Gergő is ültetett és én is ültettem, azzal a büszke tudattal, hogy rajtunk kívül senkinek nincs ilyenje széles e hazában: Kuki ugyanis úgy hozta be magával az óceánon túlról az alapanyagok jó részét, közöttük is a paprikát.

A paprika ugyan kinőtt, de nagyon nem akart fejlődni. Kicsi maradt, és apró levelekkel bólogatott a konyhaablakomban a nap felé. (Be kellett vennem az erkélyről, mert nem bírta a direkt fényt – bár kérdem, milyen helyen nő ez szabadon???) Jött az ősz, jött a tél, a kis tő csak nem akart nagyobb lenni. Kitartó voltam, nem adtam fel (miközben Gergőnél előbb megindult a növekedés, aztán a satnyulás), és eljött a második tavasz. Nem sok napsütéssel, de eljött.

A paprika aztán egy éves korára növekedésnek megindult. Végre komolyan szárba szökött. Adtam belőle a húgomnak is, aki hol az ebédlőablakban, hol az erkélyen parkoltatta, helyezgette jobbra-balra. A nyomoronc növény ugyanis olyan veszettül érzékeny, hogy a legkisebb huzatra is lecsapja a leveleit, mint a jól nevelt katona a kezét vigyáz álláskor. Érzékeny a huzatra, vízre, erős fényre, mindenre. De… de eljött a nap: kivirágzott.

Tizennégy hónap után virág bontotta ki apró fehér szirmát a levelek tövében. Két hét alatt további nyolc virág jelent meg, és habár az első lehullott, a második esetében ott van valami kis paprika-szerű bütyök a száron… Izgatottságom csak nő… lehet, hogy lesz saját Trinidad és Tobago-i paprikánk???

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás